Ko ima življenje žur

Kako odstraniti vzroke, ki kalijo srečo, zdravje in zadovoljstvo

V knjigi boste našli:

 • Dekodiranje podzavesti

 • DNK duše

 • Kaj v telesu povzroča gluten

 • Preglednica po glikemičnem indeksu v kombinaciji z glutenom

 • Recepti za pripravo hitre hrane na zdrav način

 • Sladice iz ajde - sladice za hujšanje

 • Recepti za smutije

 • Hormon lakote leptin

 • Kako si pripravimo napoj dolgoživosti

 • Zelišča, ki pomagajo pri hormonskem neravnovesju

 • Kako se rešiti teže karme

 • Zakaj pomanjkanje silicija in sončnega hormona vitamina D3 vodi v bolezen

Uvod v knjigo Ko ima življenje žur

Pod roke mi je prišla knjiga Zdravilna zelišča iz leta 1911 – torej 100 let stari zapisi o zeliščih. Uvod je neverjeten in ne morem verjeti, da še vedno drži. Citirala bom župnika Janeza Künzleja, ki je napisal: »Jaz torej nisem nasprotnik zdravnikov, ampak njih ministrant.«

Zakaj sem spisal to knjigo.

V »Sarganeškem listu« sem priobčil že več razprav o zeliščih, tudi predaval sem tu in tam o starih domačih zdravilih. — Vsled tega so me priganjali od vseh strani, da bi zbral in podal, kar je najboljšega. Res, da je takih knjig že sila, posebno kar je dal blagopokojni župnik Kneipp rastlinam čast, ki jim gre; toda večina teh knjig je preobširna in predraga, druge niso dovolj praktične, ali nazivljejo rastline samo z njih književnim imenom, dočim jih pozna ljudstvo le po svojem lokalnem nazivanju. Če mi rečete: »Ostani čevljar pri svojem kopitu, poznanje zelišč je zdravnikova in ne župnikova stvar« — vam odgovarjam, da sem izvlekel kopito na dan, po katerem je nabijal prejšnje čase skoraj vsak selski župnik. Torej ne stojim na tujih tleh, ampak na podedovanih lastnih.

V srednjem veku je bil vsak župnik kos medicinca, v vsakem samostanu je bil ornih, ki se je bavil z zelišči; in cerkveni knezi in dostojanstveniki, med njimi sv. Janez Damascenski, so pisali o zdravilni moči rastlin, tudi svetuje marsikateri zdravnik, da si pomagajo ljudje z domačimi zdravili. Torej je prav, da pojasnim ljudem na novo, kako in kaj. Zdravnikom ni to v škodo, ker ne sežem na obširno polje kirurgije in zdravljenja s serumom. In od marsikaterega sela je po 2—3 ure hoda do zdravnika, v zimskem viharju je skoraj nemogoče priti do njega; tako se zgodi lahko, da pride zdravniška pomoč prekasno. A marsikatero življenje bi bilo rešeno, ko bi vedeli ljudje za pomoč v prvi. Jaz torej nisem nasprotnik zdravnikov, ampak njih ministrant.

Rastlinska veda je starejša od sedanje kemične vede. Že kralj Salomon je popisal zdravilne zeli, imenitni možje slavnih starih narodov so pisali o čudovitih uspehih zdravljenja z rastlinami. Sveto pismo pravi, da je dal Bog rastlinam zdravilno moč. Prerok Izaija je prilepil po božjem povelju bolnemu kralju Ezehiji smokvin obliž — in kralj je ozdravel. Kjer so nam na pomoč naravna sredstva, tam ne dela Bog čudežev.

Živalim je dal Stvarnik nagon, da si poiščejo v bolezni pomoči pri rastlinah. Pes in mačka se zatečeta h klobčevcu (SchlieBgras, Selerantus), miši naberejo korenin poprove mete, rdeče mravlje vsade na strehi svoje hiše materino dušico (timijan), ranjena divja koza na planinah se valja po trpotcu — človek pa naj stoji tu kot kak samotar in naj se uči dolgih deset let, preden more pomagati sebi in drugim?

Naša knjižica priča, da je dal ljubi Bog najboljše zeli človeku na pot, pred hišo, na vrt, njivo in goro, travnik in jarke.

Zdaj »zastarele« nekdanje rastlinske knjige so prinašale pri vsaki rastlini tudi navod njene uporabe, Moderna rastlinska veda prinaša samo nebroj razpredel, oddelb, zverižena tuja imena, popisuje rastlino podrobno, pove tudi njeno kemično sestavo — pozabi pa popolnoma na namen in uporabo rastline — tako da se razume vsaka koza praktično bolj na rastlinstvo kakor današnja veda, ki nas prevede žejne preko vode. Taka veda je lepo poslikana kočija, ki se ne gane z mesta, krasen vodnjak, ki ne daje vode.

Ali taka je današnja šega — okrog in okrog prazna in na sredi votla. Župnik na kmetih hoče pomagati s to knjižico revnim ljudem, katerim ne pomaga rastlinska veda. Slik nisem dodal, ker bi podražile slike zelo celo stvar, tudi spozna samo vešč rastlinoznanec po sliki rastlino. Pomagati ljudstvu je krščansko-socialno delo, naj bi tedaj vsi oni, katerim je pri srcu blagor ljudstva, proučevali staro pozabljeno zeliščno vedo in nasvetovali in dajali trpečim cenena in dobra domača zdravila. Bo pa še vedno dovolj slučajev, kjer ne pomorejo in je potreba poklicati zdravnika.

Bog z Vami!

Wargs pri Sargansu, oktober 1911.

Janez Künzle, župnik

 

Knjigo pišem za preproste ljudi – kamor se tudi sama štejem,

v preprostem jeziku. Danes so na razpolago dragi pregledi in

mnoga zdravila, katerih imena niti izgovoriti ne znamo.

V osnovi pa je čisto preprosto. Vrnimo se k naravi, k temu,

kar nam je Stvarnik dal in bodimo spoštljivi in hvaležni

do tega, kar imamo. Tako bomo našim vnukom lahko

s ponosom predali dediščino,

ki jim pripada – zdrava zemlja in zdravi geni.

 

Minka Gantar

Mogoče vas zanima tudi

Prehod v novo dobo - naslovnica.png
CD-aktivacija-svete-kode-MinkaGantar.png